Niet enkel de mens, maar ook onze huisdieren kunnen aardig wat last krijgen van de zon.
Hoe zie je als je dier een zonneslag heeft?
Als de lichaamstemperatuur van de hond stijgt, kan hij een zonneslag krijgen. Enkele tekens die duiden op een zonnesteek zijn extreem hijgen of een moeilijke ademhaling, misselijkheid en braken, spierkrampen en spierzwakte. Soms is het bewustzijn verminderd.
Met een thermometer kan de diagnose makkelijk gesteld worden.
EHBO bij een zonneslag!
Is de temperatuur boven de 41.0 °C dan is zeer snel afkoelen vereist, indien mogelijk zelfs met ijs of ijskoud water. Bij een temperatuur tussen de 40.5 en 41.0 moet er voorzichtiger gekoeld worden. Plaats de hond in de schaduw en maak gebruik van de ventilator of airconditioning. Giet koel (geen steenkoud) water over vooral buik, liezen, oksels en oren en gebruik liefst stromend water. Wrijf goed door de vacht zodat het water op de huid komt en het niet alleen langs de haren afstroomt. Koelen met alcohol gaat trouwens nog sneller maar het effect is ook sneller uitgewerkt. Gebruik de alcohol in ieder geval op plaatsen waar de beharing dun is (liezen,oksels, oren). Als de hond wil drinken geef hem dan steeds kleine beetjes koel water liefst met een snufje keukenzout erdoor.
Controleer de temperatuur elke 10 minuten. Als deze inderdaad begint te zakken doe dan rustig aan met de koelende activiteiten. Er moet voorkomen worden dat de temperatuur te laag wordt. Ook kan een te snelle koeling, bijvoorbeeld met ijskoud water, tot gevolg hebben dat de hersenen het lichaam weer aanzetten tot warmteproductie (rillen). Als de temperatuur gedaald is tot ca. 40 graden kan het koelen gestopt worden. Wel moet elk half uur de temperatuur gemeten worden.
Na de eventuele eerste EHBO (hoe eerder u de dierenarts bezoekt des te beter!), moet de hond verder worden behandeld onder diergeneeskundig toezicht. Door de oververhitting raken de eiwitten in het lichaam namelijk beschadigd (net zoals een ei door koken van vloeibaar, vast wordt) en kunnen organen als nieren en lever ernstige en permanente beschadigingen. De dierenarts kan door het toedienen van infusen en medicatie de temperatuur verder laten dalen en verdere schade aan organen proberen in te perken.
Preventie tegen zonnebrand?
Honden en katten met een witte en lichte vacht zijn extra vatbaar voor de gevaarlijke zonnestralen. Smeer preventief wat zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (30+) op de gevoeligste delen nl. neus en toppen van de oren. Als je na een dagje zon rode plekken op zijn vacht opmerkt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
Het blijft aangewezen om de zon te vermijden vooral tussen 10 en 16 uur. Zoek liever een plekje in de schaduw op.
Enkele tips om je dier te beschermen tegen de gevaren van de zon:
1) Fris water
Als wij het warm hebben, kan het soms ontzettend deugd doen om een lekker fris glas water te drinken. Dit is voor een hond niet anders. Zorg er dus voor dat het water van je huisdier steeds in de schaduw staat, en doe er regelmatig ijsblokjes in. Natuurlijk moet het water op tijd en stond ververst worden, om bacteriën te voorkomen. Buiten kan je eventueel in de schaduw een plonsbadje of tuinsproeier voorzien.
2) Koele ondergrond
Denk aan de voetjes van uw huisdier. Zand, voetpaden en terrastegels kunnen gloeiend heet worden. Laat hem liever over het gras lopen.
3) Vermijd warme auto
Bij warm weer is het beter je hond thuis te laten en dus niet mee te nemen in de auto. Als het echt niet anders kan, zorg dan dat de airco altijd opstaat in de wagen. Zelf enkele minuten je huisdier achterlaten in een aircoloze auto op een hete dag, kunnen fataal zijn voor elk dier!
4) Mee op reis?
Houdt er rekening mee dat uw dier bij een reis naar het buitenland enige dagen moet acclimatiseren in de nieuwe (warmere) omgeving, om zo beter tegen de omstandigheden opgewassen te zijn.